Skaffa mobil med abonnemang 2024


Idag är mobiltelefonen en av de prylar som vi spenderar allra mest tid med. Oavsett om du satsar på en iPhone eller en Androidmobil, kommer du inte undan abonnemangskostnaden. Frågan är vilket som är det bästa abonnemanget för just dig?

Nyckeln till att göra ett bra val är att lägga lite energi på jämförelser. Då får du koll på vilka operatörer som finns tillgängliga och vad de erbjuder. Chansen finns att sortera bort alternativ som inte passar, sedan hitta det perfekta abonnemanget för din mobiltelefon. Ett gott råd är att först se över dina nuvarande mobilvanor. Du kan börja med att fundera över följande frågor:

  • Hur ofta byter du till en ny mobiltelefon?
  • Vilken surfmängd använder du varje månad?
  • Finns rabatter eller specialerbjudanden?

Mobilabonnemang med eller utan mobiltelefon

Antagligen vet du redan att operatörer brukar erbjuda billigare mobiler för de som binder upp sig till ett mobilabonnemang. Kostnaden för mobiltelefonen kan också fördelas över en längre tidsperiod. Med en sprillans ny Iphone eller Galaxy S21 kanske abonnemanget bara blir några hundralappar dyrare i månaden. Lösningen är perfekt för dig som tycker om att använda de senaste mobiltelefonerna på marknaden. Nedan är ett ungefärligt prisexempel på hur det kan se ut:

Mobilabonnemang utan någon telefon: 349 kr/mån

Apple Iphone 12

Pris utan abonnemang: 10 000 kr

Pris med abonnemang: 699 kr/mån

Samsung Galaxy S21 Ultra

Pris utan abonnemang: 14 000 kr

Pris med abonnemang: 799 kr/mån

Så i första exemplet hade du betalat 350 kr extra i månaden för att också få en iPhone 12 och i det andra 450 kr extra i månaden för att få en Samsung Galaxy S21 Ultra. Låt oss säga att mobilabonnemanget hade fri surf. Vill du sänka månadskostnaden skulle du i så fall kunna begränsa surfmängden till 50 GB eller 10 GB. Lägg också märke till att eventuell rabatt på mobiltelefonens pris brukar förutsätta bindningstid på 24-36 mån. Vill du inte ha någon bindningstid får du vara beredd på att betala fullt pris för telefonen, även om den fortfarande avbetalas per månad som vanligt.

Hur du ska tänka kring surfmängd

Nuförtiden är det vanligt att samtal och SMS är fria och att det är surfmängden som blir den stora skillnaden mellan olika abonnemang. Där kan du hitta allt från 2GB upp till helt obegränsat. För att veta vad du själv behöver kan du titta på din mobilanvändning de senaste 3 månaderna eller det senaste året, sedan räkna fram ungefär vad du använder varje månad. Det finns ingen mening att teckna mer surf än nödvändigt, men väljer du för lite riskerar du att få slut vissa månader. Därför kan det vara klokt att välja ett abonnemang med viss marginal.

Studenter och seniorer har rabatter att hämta

Är du ung, student eller senior har du antagligen fina rabatter att ta del av. De flesta operatörer har någon form av erbjudande för äldre. Gränsen kan dock gå vid till exempel 55 år eller 65 år, så det gäller att se exakt vad som gäller för din åldersgrupp. För barn och ungdomar kan det också finnas olika regler, men det kan till exempel handla om att vara 18-27 år eller registrerad som student. Glöm inte att bocka i eventuella rabatter när du gör din ansökan för abonnemanget.

Bör jag satsa på obegränsad surf till min mobiltelefon?

Obegränsad eller fri surf har blivit allt hetare och det har flera olika anledningar. Idag gillar många att streama till exempel film eller sport i mobilen. Spel och appar har dessutom blivit allt större och kan även göra stora uppdateringar. Är du inte försiktig kommer datamängden som du använder snabbt att skena iväg. Är du ofta hemma med bra wifi kanske det spelar mindre roll, men vill du inte känna dig begränsad är fri surf ett smart val. Även om sådana abonnemang sällan är billigast, slipper du oroa dig över att få slut på surf. En annan fördel är att du äntligen kan börja använda de tjänster som du tidigare undvek. Med obegränsad surf använder du din mobiltelefon precis som du vill och du blir också väl förberedd för den nya 5G-tekniken som tillåter större datamängder.

Vilket abonnemang har bäst täckning i mitt område?

I Sverige är mobiltäckningen generellt sett mycket god, inte minst i större städer. Undantaget är en del områden ute på landet eller i Norrlands inland. Skulle du vara orolig över att välja en viss mobiloperatör är ett gott råd att besöka deras hemsida. Mobiloperatörer brukar ha någon form av täckningskarta där du enkelt ser hur det ser ut där du brukar vistas. Ett annat alternativ är att vända sig direkt till kundtjänsten och helt enkelt fråga. Gillar du friluftsliv med längre vistelser ute i skog och mark, kanske du prioriterar bra mobiltäckning, samt en stor och trygg mobiloperatör.

Är mobilabonnemang bättre än kontantkort?

Det beror på hur ditt mobilanvändande ser ut. Surfar du mycket och ringer vänner och bekanta ofta, bör du ha ett abonnemang. I så fall håller du nere månadskostnaden och kan även ta del olika erbjudanden som gör det ännu billigare. Kontantkort kan däremot vara bra om du sällan använder mobilen. Med kontantkort slipper du en fast månadskostnad som tickar på, även om du knappt använder mobilen. Något som tidigare brukade lyftas fram är att kontantkort undviker långa bindningstider. Den situationen har dock förändrats något. Idag erbjuder många operatörer abonnemang utan någon bindningstid. Dessutom har det blivit enklare och snabbare att byta mellan olika abonnemangsformer. Ofta har mobiloperatörer en tjänst på nätet där du kan göra ändringar.


Redaktionen
Telefoner.nu
Innehåll i denna artikel